Puterea vulnerabilitãții

Probabil ai auzit de foarte multe ori aceastã expresie, cã ‘nimeni nu mă poate răni fără acordul meu’.  Este un gând minunat ce exprimã control de sine, este încurajator și iți dã putere. Numai cã poate fi parțial, chiar ca o putere mascatã.  Reversul medaliei este cã ne putem răni pe noi fără acordul nimănui. 

Facem asta adesea, atunci când frica sau rușinea ne țin departe de a fi vulnerabili. 

A ne dezveli interiorul nu este ușor. 

Înseamnă expunere prin fragilitate, împărtășirea fricilor, dubiilor, insecurităților care de cele mai multe ori ne dictează demersurile. Însă este și unul dintre cele mai vii și pline de semnificație lucruri pe care le putem face. Atunci când suntem vulnerabili creãm conexiuni. Încurajăm dezvoltarea relațiilor bazate pe onestitate și încredere. 

Haideți sã explorăm împreună puterea vulnerabilitãții și anume faptul cã a fi autentic devine unul dintre cel mai intense lucruri pe care le putem face pentru noi.

Dar mai întâi, ce este vulnerabilitatea? 

  • Înseamnă a fi deschis emoțional și expus în același timp.
  • Inseamnă cã nu te mai ascunzi și protejezi de lumea exterioara, orice ar reprezenta acest lucru pentru tine. 
  • Înseamnă cã ii lași pe ceilalți sã te vadă așa cum ești tu cu adevărat. 

Pentru mult timp am crezut ca a fi vulnerabil reprezintă o slăbiciune. Dacă mă fac văzută de ceilalți, aceștia mă vor judeca, sau mai rău, vor profita de mine. Așa cã ajungeam sã mă ascund în spatele unui scut protector, pentru cã eram speriatã. Cu timpul am ajuns sa simt și înțeleg cã a fi vulnerabil este despre a a fi real, natural, împlinit cã nu pretinzi cã ești cineva cine nu ești. Cã în primul rând, te accepți tu cu cele mai puțin bune. 

Iar asta necesitã încumetare si cutezantã.

Beneficiile vulnerabilitãții: 

Când îți deschizi sufletul și mintea, spiritul prinde viață. Ți se deschid uși către noi experiențe, către noi relații. Și da, se deschide posibilitatea de a fi răniți sau dezamăgiți. Acesta este un lucru însemnat deoarece este de preferat sã trăim o viață completã, în care stagnarea este opusul evoluției conștiente și asumate. Partea bunã este cã te mai expui fericirii, bucuriei și iubirii. 

Așa cã apare întrebarea legată de alegere, ce este mai potrivit pentru mine? 

Care este motivul pentru care evitam sã fim vulnerabili? 

De cele mai multe ori, ne este teamã de consecințele pe care le poate aduce acest spațiu care se descoperă. Apare frica de a lasă pe ceilalți sã ne vadă și simtă interiorul, sã ne acceseze imperfecțiunile și apoi sã ne judece. Ne este teamã cã prin aceastã deschizăturã a inimii, vom fi răniți din nou, așa cum s-a mai întâmplat. Când iți imbrãțisezi latura mai putin vizibilã lumii exterioare, intri pe o alee a puterii la care puțini oameni au acces, din teamã. Devii temerar și asumat sã dezvălui ceea ce simți cu adevărat, să-ți spui povestea și sã riști sa fii respins. 

Iar asta poate fi inceputul unei conectări pure, cinstite și transparente.

Cum sa devenim mai vulnerabili: 

  • Putem sã devenim confortabili cu a fi inconfortabili: Desi pare greu de crezut, disconfortul este un semn de creștere și extindere a limitelor proprii. Cu cât reușești sã stai mai mult cu disconfortul, cu atât vei depăși linia zonei de confort iar acest lucru te va susține în creșterea ta. 
  • Practicã compasiunea pentru tine: Când faci greșeli sau te simți inadecvat, nu prea ajutã autopedepsirea prin gânduri sau comportamente autodistructive. Tot ce vei face este te adâncești emoțiile în roata emoțiilor înclinate spre pustiire.
  • Fii autentic: Încearcă sã fii ceea ce ești, cu siguranță și convingerea cã gândurile, emoțiile și experiențele tale au sens atât pentru tine cât și pentru ceilalți. Când vei face asta, vei clădi relații profunde și profunde. 
  • Setează limite și granițe: Este important sã-ți cunosti limitele, sã comunici nevoile pe care le ai. 

Poate părea infricosãtor sã etalezi părți din tine, posibil sã apărea posibilitatea de a fi rănit. Poți lua în considerare toate lucrurile minunate care ți se întâmpla, toate experiențele care pot veni către tine și pe care le poți atrage în acest fel. 

Asta nu înseamnă însă cã este nevoie sa facem acest lucru oricând, oriunde, cu oricine, sã devenim o carte deschisa fără limite, însă este un moment și loc destinat, pe care îl vei simți cu certitudine.

Data viitoare când te vei simți temător, așezat la vedere amintește-ți cã ești în acord cu tine. 

Abonează-te la newsletter.